Pages

20.12.18

JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA CZ. 1 - MOJE PRZEPISY NA WIGILIJNE FIT SŁODYCZE

Wigilia tuż tuż i pewnie zaczynacie już myśleć nad tym jak nie przytyć w te święta. Czy to jest w ogóle możliwe! Oczywiście.  Wystarczy jeść zdrowo i z umiarem, a na pewno nie przytyjecie ani grama. 


Uwielbiam święta. Wigilia jest moim ulubionym dniem, pełnym magii i radości. W końcu mogę wraz z rodziną spotkać się przy wspólnym stole pełnym pyszności.  Jedne są mniej, inne bardziej tuczące więc siadając do stołu zawsze pamiętam o umiarze.  Jak wiecie ja preferuję dania wegańskie, które również świetnie sprawdzają się na wigilijnym stole.  

Kuchnia roślinna jest na prawdę pyszna i można z ulubionych warzyw czy owoców wyczarować przepyszne dania wigilijne. Gwarantuję Wam, że będą one smakować wszystkim mięsożercom :) 

Dania wege mają mnóstwo zalet. Są:
lekkostrawne
bogate w magnez, potas i witaminy
wolne od niezdrowych tłuszczów
bogate w błonnik pokarmowy
bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe

Dziś przedstawiam Wam moje dwa super przepisy na pyszne słodkości, bez których nie wyobrażam sobie żadnych świąt! Są one bardzo smaczne i proste do przygotowania. Co ważne możecie zjeść ich sporo bez wyrzutów sumienia.

mus




Bezglutenowy wegański deser leśny

Deser składa się z przepysznego musu czekoladowego, kokosowego i owocowego. Do jego przygotowania będą potrzebne składniki, które na pewno macie w domu. 

Mus czekoladowy:
2 małe dojrzałe awokado
4 średnie banany wcześniej pokrojone i zamrożone
4 czubate łyżki kakao
2 daktyle bez pestek
1/4 łyżeczki cynamonu

Krem kokosowy:
1 szklanka mleka kokosowego z lodówki
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka syropu klonowego

Mus owocowy:
1 i 1/2 szklanki mrożonych wiśni pokrojonych na małe kawałki

Mus czekoladowy jest super prosty do wykonania. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Aby przygotować krem oddzielam z mleka jego gęstą część. Ubijam go w misce przez 4 minuty. Dodaję ekstrakt z wanilii i syrop klonowy. Całość ubijam przez kolejne 2-3 minuty. 

Deser nakładam warstwami. W szklance układam warstwę musu czekoladowego, później wiśnie i mus krem kokosowy. Czynność powtarzam jeszcze raz. Deser ozdabiam kakao lub łuskanymi ziarnami kakaowca i wiśniami.

praliny





Wegańskie świąteczne praliny

Marcepan:
1/2 szklanki mąki migdałowej
1-2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Baza:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów włoskich 
1/2 szklanki suszonych fig
1 łyżeczka wanilii
łyżka wody

Polewa:
300 gram gorzkiej czekolady 
do ozdobienia: wiórki kokosowe, kruszone orzechy włoskie, nasiona chia lub konopii, suszone figi i czekolada

Wszystkie składniki do przygotowania marcepanu wrzucam do miski i mieszam na jednolitą masę. Używam rąk, aby ulepić masę i wkładam ją do zamrażarki. W między czasie wrzucam do blendera płatki, orzechy, które blenduję na mąkę. Dodaję resztę składników z bazy, czyli figi, wanilię i wodę i blenduję całość. Jeśli masa zbyt się lepi można dodać jeszcze płatki. Marcepan wyjmuję z zamrażarki i formuję z niego małe kuleczki. Biorę trochę bazy, lepię kuleczkę, dociskam. Kładę kulkę marcepanową w środek i nakrywam bazą całą marcepanową kulkę dookoła. Wkładam zrobione pralinki do zamrażarki. Roztapiam w garnku czekoladę i polewam kulki. Ozdabiam je też orzechami, wiórkami kokosowymi i innymi dodatkami. Ponownie wkładam do zamrażarki. Przed podaniem na wigilijny stół wyciągam z zamrażarki i gotowe! 

praliny

Smacznego!

Love Ewa :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright 2000 - by Ewa Szabatin| Layout by Studio O2Art based by KotrynaBassDesign | Wszelkie prawa zastrzeżone.