Wigilia tuż tuż i pewnie zaczynacie już myśleć nad tym jak nie przytyć w te święta. Czy to jest w ogóle możliwe! Oczywiście. Wystarczy jeść zdrowo i z umiarem, a na pewno nie przytyjecie ani grama.
Kuchnia roślinna jest na prawdę pyszna i można z ulubionych warzyw czy owoców wyczarować przepyszne dania wigilijne. Gwarantuję Wam, że będą one smakować wszystkim mięsożercom :)
Dania wege mają mnóstwo zalet. Są:
Dania wege mają mnóstwo zalet. Są:
lekkostrawne
bogate w magnez, potas i witaminy
wolne od niezdrowych tłuszczów
bogate w błonnik pokarmowy
bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe
Dziś przedstawiam Wam moje dwa super przepisy na pyszne słodkości, bez których nie wyobrażam sobie żadnych świąt! Są one bardzo smaczne i proste do przygotowania. Co ważne możecie zjeść ich sporo bez wyrzutów sumienia.
Bezglutenowy wegański deser leśny
Deser składa się z przepysznego musu czekoladowego, kokosowego i owocowego. Do jego przygotowania będą potrzebne składniki, które na pewno macie w domu.
Mus czekoladowy:
2 małe dojrzałe awokado
4 średnie banany wcześniej pokrojone i zamrożone
4 czubate łyżki kakao
2 daktyle bez pestek
1/4 łyżeczki cynamonu
Krem kokosowy:
1 szklanka mleka kokosowego z lodówki
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka syropu klonowego
Mus owocowy:
1 i 1/2 szklanki mrożonych wiśni pokrojonych na małe kawałki
Mus czekoladowy jest super prosty do wykonania. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Aby przygotować krem oddzielam z mleka jego gęstą część. Ubijam go w misce przez 4 minuty. Dodaję ekstrakt z wanilii i syrop klonowy. Całość ubijam przez kolejne 2-3 minuty.
Deser nakładam warstwami. W szklance układam warstwę musu czekoladowego, później wiśnie i mus krem kokosowy. Czynność powtarzam jeszcze raz. Deser ozdabiam kakao lub łuskanymi ziarnami kakaowca i wiśniami.
Wegańskie świąteczne praliny
Marcepan:
1/2 szklanki mąki migdałowej
1-2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Baza:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonych fig
1 łyżeczka wanilii
1 łyżka wody
Polewa:
300 gram gorzkiej czekolady
do ozdobienia: wiórki kokosowe, kruszone orzechy włoskie, nasiona chia lub konopii, suszone figi i czekolada
Wszystkie składniki do przygotowania marcepanu wrzucam do miski i mieszam na jednolitą masę. Używam rąk, aby ulepić masę i wkładam ją do zamrażarki. W między czasie wrzucam do blendera płatki, orzechy, które blenduję na mąkę. Dodaję resztę składników z bazy, czyli figi, wanilię i wodę i blenduję całość. Jeśli masa zbyt się lepi można dodać jeszcze płatki. Marcepan wyjmuję z zamrażarki i formuję z niego małe kuleczki. Biorę trochę bazy, lepię kuleczkę, dociskam. Kładę kulkę marcepanową w środek i nakrywam bazą całą marcepanową kulkę dookoła. Wkładam zrobione pralinki do zamrażarki. Roztapiam w garnku czekoladę i polewam kulki. Ozdabiam je też orzechami, wiórkami kokosowymi i innymi dodatkami. Ponownie wkładam do zamrażarki. Przed podaniem na wigilijny stół wyciągam z zamrażarki i gotowe!
Smacznego!
Love Ewa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz