Pages

20.11.18

WSPÓLNE GOTOWANIE? MOIM ZDANIEM WARTO

Wspólne gotowanie jest fascynujące, a gotowanie pod okiem szefa kuchni jest do tego bardzo pouczające. Ostatnio w mojej kuchni zagościł Wojciech Kilian - szef kuchni restauracji "Signature" w Warszawie. Jesteście ciekawi co razem przygotowaliśmy?


Jesień trwa w najlepsze. Za oknami zrobiło się chłodniej, pada deszcz na przemian ze śniegiem. Taka pogoda sprzyja chwilom spędzanym w kuchni. Szczególnie cieszy wspólne gotowanie z bliską nam osobą. Dania przygotowane z ukochanym lub ukochaną smakują lepiej. Gwarantuję Wam ;)

Ja w swojej kuchni gościłam ostatnio jednego z najwybitniejszych szefów kuchni - Wojciecha Kiliana. Pod jego czujnym okiem przygotowałam pyszne i energetyczne dania między innymi ze smacznych jesiennych warzyw. Dynia i kalafior to właśnie z nich wyczarowaliśmy super potrawy, które na stałe zagoszczą w moim menu. Jeśli jesteście ciekawi jak je wspólnie ugotowaliśmy to zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale Youtube. Zobaczycie jak wiele trików zastosował Wojtek Kilian, aby w szybki sposób przygotować dania z kolorowych, sezonowych warzyw. Na prawdę warto :)



Stek z kalafiora 

Do jego przygotowania będą potrzebne:
1 średni kalafior
  50ml oleju lub oliwy do smażenia oraz 50gr masła 
marynata
 łyżka pasaty pomidorowej 

łyżeczka wędzonej papryki 
3-4 łyżki sosu sojowego   
2 łyżki sosu hoisin   
ostra papryczka chilli do smaku   
syrop klonowy lub miód 1 łyżka 
1 ząbek czosnku



Hummus

Do przygotowania hummusu będą potrzebne:
200gr cieciorki suchej   
200gr tahini  
łyżeczka wędzonej papryki  
1 ząbek czosnku 
50ml oliwy   
sól  
pozostały kalafior
 sok z jednej cytryny 

Salsa 

Do przygotowania salsy będą potrzebne:
3 pomidory   
1 czerwona papryka 
1 czerwona cebula 
 50gr kolendry 
1/3 papryczki chilli   
sól 
 oliwa 50ml 

Kalafiora należy pokroić na plastry i usmażyć na patelni. Pod koniec smażenia na patelni dodać masło, przyprawić marynatą, solą, pieprzem. Kalafiora należy piec w piekarniku ok. 10-15 minut w 180 st. C. Resztę kalafiora, który został, smażymy na miękko, miksujemy razem z ugotowaną cieciorką, pastą tahini, doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki salsy kroimy w drobną kostkę, mieszamy z resztą przypraw oraz oliwą i odstawiamy do lodówki i gotowe. 


Smacznego!

Love Ewa :)

photos Karolina Roszak
__________________________

Cooking together is fascinating. Cooking under the supervision of the chef is very instructive. Recently, Wojciech Kilian - the head chef of "The Signature Restaurant" in Warsaw visited my kitchen. Are you curious what we've prepared together?


Autumn is still outside but it got colder, it rains and sometimes is snowing. Such weather favors the moments spent in the kitchen. I especially enjoy cooking together with someone who is close to me. Dishes prepared with beloved person or sweetheart taste better. I guarantee you;)

I have recently hosted one of the most outstanding chefs - Wojciech Kilian. Under his watchful eyes, I prepared delicious and energetic dishes, including tasty autumn vegetables. If you are interested in how we cooked them together, I invite you to watch the movie on my Youtube channel. You'll see how many tricks Wojtek Kilian used to prepare dishes from colorful, seasonal vegetables. It's really worth :)

Cauliflower steak

To prepare it you will need:
1 medium cauliflower
50ml oil or olive oil for frying and 50gr butter
marinate
 tablespoon of tomato purée
spoon of bell pepper
3-4 tablespoons of soy sauce
2 tablespoons of hoisin sauce
hot chilli pepper to taste
maple syrup or honey 1 tbsp
1 clove of garlic

Hummus
 
To prepare hummus you will need:
200gr dry chick peas
200gr tahini
a teaspoon of smoked pepper
1 clove of garlic
50ml of oil
salt

rest of cauliflower
juice from one lemon

Salsa
 
You will need to prepare salsa:

3 tomatoes
1 red pepper
1 red onion
50 grams of coriander
1/3 chilli peppers
salt
olive oil 50ml

Roll cauliflower into slices and fry in a pan. At the end of frying, add butter in the pan, season with marinade, salt and pepper. Cauliflower should be baked in the oven for about 10-15 minutes at 180 degrees C. The rest of the cauliflower, which has been left, fry softly, mix together with cooked chickpeas, tahini paste, season to taste. Cut all ingredients of salsa into small cubes, mix with the rest of spices and olive oil and put it in the fridge. Tasty dish is ready.

Enjoy your meal!

Love Ewa :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright 2000 - by Ewa Szabatin| Layout by Studio O2Art based by KotrynaBassDesign | Wszelkie prawa zastrzeżone.