Pages

8.8.18

MOJE KUCHENNE ZDROWE REWOLUCJE


Jeśli kuchenne rewolucje to tylko te zdrowe! Zapraszam do mojej kolorowej, bezglutenowej pysznej kuchni! 

Krewetki w curry z czosnkiem, pietruszką i szparagami


- 10-15 dużych krewetek
- 5 ząbków czosku
- 1 łyżeczka curry
-  sok z 1/2 cytryny
-  garść pietruszki
-  sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła GHEE

- szparagi
- 1 łyżeczka oleju z awokado
- sól i pieprz do smaku

- duża garść roszponki
- mała garść nerkowców
- łyżeczka oleju z awokado
- 2 łyżeczki balsamico
- sólo i pieprz do smaku

Krewetki rozmrażam. Na rozgrzaną patelnię wrzucam masło ghee i drobno pokrojony czosnek. Dodaję troszkę wody, Czekam ok 3 min. Dodaję curry, sok z cytryny, sól, pieprz. Duszę po przykryciem. Po koniec wrzucam pietruszkę i zdejmuję przykrycie, by ozłocić moje krewetki. :) 

Szparagi wrzucam na 5 min do gotującej się wody. Odcedzam polewam olejem z awokado, dodaję sól i pieprz. 

Roszponkę posypuję nerkowcami polewam olejem z awokado i balsamico. Dodaję sól i pieprz jeśli potrzeba. 





Bezglutenowe naleśniki z masłem GHEE ( klarowane )


- 3 jajka
- 1 I 1/4 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka kokosowego ( lub innego roślinnego )
- 2 łyżeczki masła GHEE
- 1 łyżeczka masła GHEE na patelnię

Blenduję wszystkie składniki oprócz ostatniej łyżeczki masła. Dużą łyżką nakładam masę na rozgrzaną patelnię. Smażę po obu stronach. Smaruję odrobiną masła orzechowego ( ja lubię z nerkowców ) i polewam syropem klonowym. Dodaję owoce takie jakie mam w domu :) 


SMACZNEGO !
Love Ewa


________________________________________


If kitchen revolutions then only the healthy ones! I invite you to my colorful, gluten-free delicious cuisine!


Curry shrimps with garlic, parsley and asparagus


- 10-15 large shrimps
- 5 cloves of garlic
- 1 teaspoon of curry
- 1/2 lemon juice
- a handful of parsley
- salt and pepper to taste
- 1 teaspoon of GHEE butter

- asparagus
- 1 teaspoon of avocado oil
- salt and pepper to taste

- a large handful of lamb's lettuce
- a small handful of cashews
- a teaspoon of avocado oil
- 2 teaspoons balsamico
- salt and pepper to taste

I defrost the shrimps. I put ghee butter and finely chopped garlic into a hot pan. I add a little water, Wait about 3 minutes. I add curry, lemon juice, salt, pepper. Simmer all under the cover. At the end I put parsley and take off the cover to give my shrimps a gold colour. :)

I put the asparagus in boiling water for 5 minutes. I sprinkle them with avocado oil, add salt and pepper.

I throw some cashew nuts on top of my lamb's lettuce, add avocado oil and balsamico. I add salt and pepper if needed.


Gluten-free pancakes with GHEE butter (clarified)


- 3 eggs
- 1 and 1/4 cup of rice flour
- 1 glass of coconut milk (or other vegetable)
- 2 teaspoons of GHEE butter
- 1 teaspoon of GHEE butter for the pan

I blend all ingredients except the last teaspoon of butter. Using the big spoon I put the blend on a hot frying pan with ghee. I fry on both sides. I serve it a bit of peanut butter (I like the one from cashews) and pour some maple syrup. I'm also adding fruits that I have at home :)


BON APPETIT !
Love Ewa



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright 2000 - by Ewa Szabatin| Layout by Studio O2Art based by KotrynaBassDesign | Wszelkie prawa zastrzeżone.