Już niebawem majówka. To nie tylko czas odpoczynku, ale spotkań z rodziną czy znajomymi przede wszystkim na świeżym powietrzu. Wykorzystajcie ten czas maksymalnie i przygotujcie pyszne dania, które zjecie pod chmurką!
Majówka to czas radości, pięknych chwil na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół i rodziny. To czas relaksu, możliwość złapania oddechu od codziennych spraw. Warto spędzieć go w miłym i pięknym otoczeniu, w towarzystwie kieliszka ulubionego Prosecco i pysznych przekąsek.
Pobyt na świeżym powietrzu jeśli tylko to możliwe wzbogacam lekkimi, ale sycącymi i oczywiście wegańskimi potrawami. Ważne, aby były one szybkie i nieskomplikowane, aby nie tracić czasu na długie chwile w kuchni. Ten czas lepiej spędzić na zewnątrz łapiąc promienie słońca i śmiejąc się w doborowym towarzystwie :) Polecam Wam kilka dań, które świetnie sprawdzą się na majówkę, ale też na nieoczekiwane przyjęcie dla gości.
Grillowana kukurydza po meksykańsku
Składniki:
- 4 kukurydze
- ½ szklanki majonezu wege
- 1½ szklanki jogurtu
- ¼ szklanki świeżo posiekanej kolendry
- szklanka świeżo startego parmezanu
- sok z 1 limonki
- czerwone chili
- 2 limnki pokrojone w talarki do dekoracji
Usuń łuski z kukurydzy. Grilluj kukurydzę na patelni grillowej lub gorącycm grillu. Obracaj co pewien czas, aż zacznie być lekko przypalona.
W małej misce wymieszaj majonez, śmietanę i kolendrę. Kukurydzę zdejmij z grilla i polej sosem. Wyciśnij sok z limonki na kukurydzę i całość posyp parmezanem i chili.
W małej misce wymieszaj majonez, śmietanę i kolendrę. Kukurydzę zdejmij z grilla i polej sosem. Wyciśnij sok z limonki na kukurydzę i całość posyp parmezanem i chili.
Grillowana bataty
Składniki:
- 2 bataty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Składniki na dressing
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki zmielonej kolendry
- półtorej łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki nektaru z agawy
- szczypta soli
Ziemniaki gotuj przez 20 minut. Po tym czasie przełóż je na deskę i pozostaw do wystygnięcia. Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Bataty pokrój w grube plastry, posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Umieść bataty na grillu i smaż 2 minuty z każdej strony aż do zbrązowienia. W tym czasie przygotuj dressing. Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce. Gotowe ziemniaki przełóż na półmisek i polej dressingiem.
![]() |
fot. www.cookincanuck.com |
Grillowany łosoś z sosem tzatziki - pyszna micha
Składniki:
- 2 - 4 kawałków świeżego łosiosa
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- cytryna
Składniki:
- pół szklanki jogurtu
- pół filiżanki kwaśnej śmietany
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytyny
- pół łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
- pół szklanki posiekanego koperku lub mięty
- półtorej szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
Opcjonalnie do miski można dodać gotowaną quinoę, ryż, rukolę, lubione grillowane warzywa jak cukinia, bakłażan, papryka.
Rozgrzej grilla. Komosę ryżową ugotuj. Łososia posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Odłóż, aby smaki się przegryzły. Przygotuj tzatziki. Wszystkie składniki za wyjątkiem kopru i ogórka umieść w misce. Wymieszaj całość. Dodaj ogórek i koperek. Łososia umieść na grillu wraz z warzywami, które wybrałaś do tego dania jako dodatek. Grilluj rybę z obu stron przez 3-4 minuty. Świetnie jeśli na grillu przygotujesz też cytrynę, która będzie nie tylko świetną ozdobą, ale też będzie można ją wycisnąć na rybę.
Przygotuj dwie miski. Podziel komosę i przełóż do miski. Dodaj zieleninę, świeże warzywa jeśli lubisz. Na to ułóż grillowane warzywa i łososia. Wyciśnij grillowaną cytrynę a na całe danie dodaj tzatziki.
![]() |
fot. www.feastingathome.com |
Smacznego!
Love Ewa :)
_________________________________
Soon it will be a picnic time. It isn't only the time of rest, but meetings with family or friends, especially in the open air. Make the most of this time and prepare delicious dishes that you will eat under the cloud!
Picnic is a time of joy, beautiful moments in the open air among friends and family. It's a time of relaxation, the ability to catch your breath from everyday matters. It is worth spending it in a nice and beautiful environment,
accompanied by a glass of your favorite Prosecco and delicious snacks.
Staying in the open air, if possible, enrich with light, but filling and of course vegan dishes. It is important that they are quick and uncomplicated so as not to waste time in the kitchen for long periods. This time is better to spend outside catching the sun and laughing in good company :) I recommend you a few dishes that will be great for a picnic, but also for an unexpected reception for guests.
Staying in the open air, if possible, enrich with light, but filling and of course vegan dishes. It is important that they are quick and uncomplicated so as not to waste time in the kitchen for long periods. This time is better to spend outside catching the sun and laughing in good company :) I recommend you a few dishes that will be great for a picnic, but also for an unexpected reception for guests.
Grilled Mexican corn
Components:- 4 maize
- ½ cup vege mayonnais
- 1½ cups of yougurt
- ¼ cup of freshly chopped coriander
- a glass of freshly grated Parmesan cheese
- juice from 1 lime
- red chili
- 2 lemons cut into decorations for decoration
Grilled sweet potatoes
Components:- 2 sweet potatoes
- 2 tablespoons of olive oil
- half a teaspoon of salt
- half a teaspoon of freshly ground pepper
- 2 tablespoons of lime juice
- 2 tablespoons of ground coriander
- one and a half tablespoon of olive oil
- half a teaspoon of agave nectar
- pinch of salt
Grilled salmon with tzatziki sauce - delicious bowl
Components:
- 2 - 4 pieces of a fresh salmon
- olive oil
- salt and pepper
- lemon
Components:
- half a glass of yogurt
- half a cup of sour cream
- clove of garlic
- spoon of lemon juice
- half a teaspoon of salt
- a pinch of white pepper
- half a cup of chopped dill or mint
- one and a half glasses of cucumber diced
Bon Apetit!
Love Ewa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz