Pages

9.3.18

JARMUŻ - ZDROWIE UKRYTE W LIŚCIACH


fot. poshjournal.com

Jarmuż - warzywo kiedyś charakterystyczne dla okresu zimowego, obecnie wykorzystywane w kuchni przez cały rok. Można z niego przygotować różnorodne i pełne witamin dania na każdą okazję. Ja, te zielone, chropowate liście po prostu uwielbiam!


 Jarmuż to roślina z kapustowatych. Czu wiedziałaś, że głównie zbiera się go zimą kiedy to liście tracą gorzki smak? Warto więc wykorzystać ten czas i przygotować pyszne dania właśnie z tych kędzierzawych liści :)
Jarmuż jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w błonniki i nie zawiera ani grama tłuszczu! Zawiera dużo żelaza przez co nazywany jest "nową wołowiną". Jarmuż jest też źródłem wielu witamin jak witaminy K, C i A. Dzięki swoim właściwościom chroni przez zachorowaniem na raka, wzmacnia kości, zwiększa odporność organizmu na choroby, a także przyspiesza metabolzim. Jest więc świetny w diecie dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów przez wiosną!

Przygotowanie dań z jarmużu jest bardzo proste. Ważne jest, aby nie poddawać go dużej obróbce cieplnej, aby nie stracił swoich właściwości. Ja jestem freakiem soków, koktajli i sałatek, które przygotowuję również właśnie z jarmużu.

JAJKO POCHE NA JARMUŻU Z BATATEM

Do przygotowania tego pysznego śniadania będą potrzebne trzy ważne elementy.

Bataty pieczone: 
  • 2,5-3 szklanki słodkich ziemniaków pokrojonych w kostk
  •  1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1/4 łyżeczki soli użyj więcej zgodnie z własnymi upodobaniami 
  • 1/4 łyżeczki miodu 
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku 
  • czarny pieprz 
  • 1/8 łyżeczki kolendry opcjonalnie
Pierzynka z jarmużu:
  •  1 pęczek świeżego jarmużu 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 10 całych małych pomidorów 
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę 
  • sól, pieprz

Jajka w koszulce: 
  • 2-3 jajka
  •  sól  
  • 1 łyżeczka białego octu 
  • pieprz czarny lub pieprz cytrynowy

Piekarnik rozgrzej do 200 ° C. Na blasze do pieczenia ułóż ziemniaki pokrojone w kostkę, dodaj oliwę, miód, czosnek, pieprz i kolendrę. Całość wymieszaj. Piecz około 12-15 minut. W tym czasie podgrzej oliwę na dużej patelni. Podsmaż cebulę, czosnek. Dodaj jarmuż i pomidorki. Duś całość pod przykryciem przez 3 minuty. Aby przygotować jajko poche podgrzej wodę i ocet na wolnym ogniu. Jajko wbij do filiżanki. Wodę zamieszaj w jedną stronę i ostrożnie przelej jajko. Gotuj jajko przez 4-5 minut aż będzie twarde, a żółtko nadal ciekłe. 

WEGAŃSKA KANAPKA Z PESTO Z JARMUŻU

Do przygotowania kanapek będą potrzebne:
  • bagietka z ciemnego pieczywa 
  • 2 kubki liści jarmużu 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • 2 łyżki orzeszków piniowych 
  • 1 ząbek czosnku, obrany 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Mieszanka z czosnku dla chętnych:
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • 4 łyżki zmielonego czosnku (od około 4-5 ząbków czosnku) 
  • 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego 
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Rozgrzej piekarnik do 200° C. Przygotuj pesto, Jarmuż, oliwę, orzeszki piniowe, czosnek i przyprawy zblenduj na gładką masę. Przygotuj miksturę z czosnku. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek mielony, proszek czosnkowy i płatki papryki czerwonej. Na blaszce do pieczenia rozłóż pokrojoną bagietkę. Rozprowadź na niej mieszankę z czosnku (oczywiście jeśli chcesz :)), a na czosnek ułóż pesto z jarmużu. Chleb piecz w piekarniku przez 12-15 minut.

fot. ohmyveggies.com





 

 

SAŁATKA CEZAR Z JARMUŻEM I AWOKADO W TOWARZYSTWIE FRYTEK Z BATATÓW

Do przygotowania dania będą potrzebne:
  • pęczek jarmużu pokrojonego na części (5-6 szklanek) 
  • awokado 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1/4 szklanki majonezu wegańskiego 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • parmezan
Awokado przekrój na pół. Jedną połowę wykorzystaj do sałatki, a drugą wymieszaj z wodą, majonezem, czosnkiem i sokiem z cytryny, musztardą i solą. Możesz użyć do tego blender. Jarmuż opłucz, rozłóż na talarzu. Dodaj pokrojone awokado, polej dressingiem i posyp parmezanem. Świetnym dodatkiem będą frytki z batatów. Do ich przygotowania będą potrzebne 2-3 bataty, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Bataty obierz ze skórki, pokrój na cząstki, rozłóż na blaszce do pieczenia, polej oliwą. Całość dopraw i piecz w piekarniku prze 20-30 minut w temperaturze 170° C.
fot. pinchofyum.com


Smacznego!

Love, Ewa 
_______________________________


Kale - vegetable used to be characteristic of the winter period, now used in the kitchen throughout the year. You can prepare various and full of vitamin dishes for every occasion. I just love these green, rugged leaves!


Kale is a cabbage plant. Did you know that it;s mainly harvested in winter when the leaves lose their bitter taste? So let's use this time and prepare delicious dishes from these frilly leaves :)

Kale is a low-calorie, high-fiber vegetable and contains no fat! It contains a lot of iron, which is what is called "new beef". Kale is also a source of many vitamins like vitamins K, C and A. Thanks to its properties, it protects against cancer, strengthens bones, increases the body's resistance to diseases, and accelerates metabolism. So it's great in the diet for people who want to lose a few extra kilos by spring!

The preparation of kale dishes is very simple. It is important not to subject it to high heat treatment so that it does not lose its properties. I am a freak of juices, cocktails and salads, which I also prepare from kale.

THE EGG POCHE AT THE SPEECH WITH A BATTLE

Three important elements will be needed to prepare this delicious breakfast.Baked sweet potatoes:
  •     2-3 cups of sweet potato diced
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1/4 teaspoon of salt, use more according to your preference
  •  1/4 teaspoon of honey
  • 1/4 teaspoon of garlic powder 
  •  black pepper
  • 1/8 teaspoon of coriander optional

Cereal with kale:
  • 1 bunch of fresh kale
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 2 cloves of garlic
  • 10 whole small tomatoes
  • 1/2 of the average red onion diced
  • salt pepper
Eggs in a shirt:
  •  2-3 egg
  •  salt
  • 1 teaspoon of white vinegar
  • black pepper or lemon pepper
Heat the oven to 200 ° C. Place the diced potatoes on the baking tray, add the oil, honey, garlic, pepper and coriander. Mix everything. Bake for about 12-15 minutes. During this time, heat the oil in a large pan. Fry onions, garlic. Add kale and tomatoes. The whole thing is covered for 3 minutes. To prepare an egg, heat the water and vinegar over a low heat. Pour the egg into the cup. Mix the water one way and carefully pour the egg. Cook the egg for 4-5 minutes until it is hard and the yolk is still liquid.

VEGAN CHIPPING WITH KALE PESTO

To prepare sandwiches you will need:
  • a baguette of dark bread
  •  2 cups of kale leaves 
  • 1/4 glass of virgin olive oil 
  • 2 tablespoons pine nuts 
  • 1 clove of garlic, peeled 
  • 1/4 teaspoon of salt 
  • 1/4 teaspoon of black pepper
Mixture of garlic for those willing:
1/2 glass of virgin olive oil
4 tablespoons of ground garlic (from about 4-5 cloves of garlic)
1/2 teaspoon of garlic powder
1/2 teaspoon of red pepper flakes


Preheat the oven to 200 ° C. Prepare pesto, kale, olive oil, pine nuts, garlic and spices for a smooth mass. Prepare a mixture of garlic. In a bowl, mix olive oil, garlic powder, garlic powder and red pepper flakes. Place a sliced baguette on the baking tray. Spread a mixture of garlic on it (of course, if you want to :)), and for garlic, put the pesto off the kale. Bake bread in the oven for 12-15 minutes.

CEZAR SALAD WITH A KALE AND AVOCADO

To prepare the dish you will need:
  • a bunch of kale cut into pieces (5-6 glasses) 
  • an avocado 
  • 1/2 glass of water 
  • 1/4 cup of mayonnaise 
  • 2 small cloves of garlic 
  • 2 tablespoons of lemon juice 
  • 1 teaspoon Dijon mustard 
  • 1/2 teaspoon of salt 
  • Parmesan

Avocado section in half. Use one half for salad, mix the other with water, mayonnaise, garlic and lemon juice, mustard and salt. You can use a blender for this. Kale rinse, spread on a painter. Add chopped avocado, pour dressing and sprinkle with Parmesan cheese.
A great addition will be fries from sweet potatoes. Two potatoes, olive oil, salt and pepper will be needed to prepare them. Peel the sweet potatoes from the skin, cut into pieces, spread on a baking tray, pour over with oil. All the seasonings and bake in the oven for 20-30 minutes at 170 ° C.

Bon Apetit!

Love Ewa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright 2000 - by Ewa Szabatin| Layout by Studio O2Art based by KotrynaBassDesign | Wszelkie prawa zastrzeżone.